Dag 115 - tisdag 15 juni - 247 dagar kvar

För två veckor sedan fick jag ett brev från Försäkringskassan som informerade om de nya reglerna för karenstider i sjukförsäkringen som gäller från och med 1 juli 2010. För oss småföretagare höjs karenstiden från tre till sju dagar. Vill man går det även att öka på karenstiden till 14, 30, 60 eller 90 dagar. Ju fler karensdagar du väljer desto lägre blir din sjukförsäkringsavgift.

Så fantastiskt, vilket underbart sätt att stötta egenföretagare på skulle man kunna tycka. Det är bara det att jag som enskild företagare inte kan tillåta mig att vara sjuk överhuvudtaget. När jag är sjuk kommer inga pengar in. Egna företagare betalar lika mycket skatt och sociala avgifter som vanliga löntagare, varför ska inte samma regler gälla för oss alla?

Studier visar att företagare är den friskaste gruppen i samhället. Det beror delvis på att vi arbetar även när vi är sjuka eftersom vi inte har möjlighet att stanna hemma därav den missvisande statistiken. Men om vi ve och fasa skulle insjukna i magsjuka och inte kan gå till kontoret blir vi utan ersättning. Magsjuka brukar sitter i max två till tre dagar om inte hela familjen blir smittad. Därför känns de nya reglerna mest som en örfil, särskilt som man som från regeringens sida lovat att stötta småföretagare och även uppmanar fler att starta eget. Jag ställer mig väldigt frågande till hela grejen. Vilket resonemang har förts?


RSS 2.0